Modern, mégis otthonos: mid-century modern | Cliff bútorok

A lakberendezés egyik erőssége és nehézsége, hogy a stílusok könnyen keverednek egymással. A határok ritkán körülhatárolhatóak annyira, hogy egy picit se hassanak egymásra, és még a trendek is gyakran alakítják őket. Legutóbb a modern stílust mutattuk be részletesen, beszéltünk arról, hogy kinek való stb. Hogyha egyes elemei szimpatikusak is Neked, de a komplett irány mégsem nyert meg, ez a cikk neked szól!

Jó, jó, modern… De mi is az a mid-century?

A “mid-century” szóösszetétel nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy “század közepi”. A gyökerei mégis az 1920-as, 30-as évekbe nyúlnak vissza. A német mérnöki és művészeti elit egyik védjegye a Bauhaus stílus, de az erőfeszítéseiket sajnos megakasztotta a háború. Érdekes módon a negyvenes évek kimenetele ennek az iránynak a fejlődésére  a későbbiekben csak ráerősített. 

A nyertes USA gazdasági fellendülése eredményeként a fa munkalapokkal egyre egyszerűbben lehetett bánni, ami lehetővé tette a tömeges gyártást és azt, hogy az 50-es évek ikonikus kialakítású bútorai a tömegek számára elérhetőek legyenek, nem csak pár szerencsés vagyonosabb embernek.

A nevéhez hűen modern – mi teszi mégis mássá?

Mivel a mid-century modern is rendkívül nagy hangsúlyt fektet a funkcionalitásra – mondhatni ez a veleje -, illetve fontos, hogy a tér ne legyen túlzsúfolva, legyen légies, és még a geometrikus formák is nagy szerepet játszanak, könnyen beazonosíthatjuk ezeket a modern irányzatba. Ami miatt mégis más, az a színek és a vonalak, anyagok játéka.

A modern stílusról szóló bejegyzésekben már mondtuk, hogy fontos a kontrasztos színhasználat. A mid-century ezzel szemben nem a kontrasztokat, hanem a karakteres árnyalatokat szereti: a most trendi mély narancssárga, terracotta, valódi, kezelt fa (főleg mogyoró, de mindenképp valami mélyebb barna) és természetesen a zöld (növények és festék egyaránt jöhetnek).

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Álomkonyha tervezés otthonról!

Valósítsd meg álmaid konyháját az otthon kényelméből!

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kövess minket Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Scroll to Top