Modern vagy minimalizmus?

Talán te magad is észrevetted, hogy sokszor, ha ki szeretnél igazodni a lakberendezés rejtelmei között, akkor egy csomó kifejezést használnak teljesen más értelemben az emberek. Ezen az sem segít, hogy ahogy egyre többeknek van lehetőségük minőségi szinten dekorálni, egyre több stílus alakul ki/át, íródnak át a szabályok (aki önmagában ugye kicsit sem gond, csak jelen esetben nehezíti a kiigazodást).

Arra gondoltunk, hogy összeszedjük, milyen átfedések és különbségek vannak a minimalizmus meg a modern stílusirányok között. Ezért már az elején érdemes leszögezni, hogy a minimalizmus egyszerre stílus, de életmód is. Stílus akkor, ha arra törekszik, hogy ne legyen a tér zsúfolt, minél több dolog legyen eltéve, ne jelenjen meg sok szín a dekorban, alapvetően a natúr, semleges árnyalatokra építkezik. Ebben az esetben ez a letisztultság szinonimája. 

A minimalizmus akkor életvitel, amikor egy személy igyekszik minél kevesebb dologgal rendelkezni, egészen pontosan csak azokat a tárgyakat akarja birtokolni, amik számára hasznos, illetve örömet okoznak a használatuk során. Ebből fakadóan lehet valaki minimalista, de a konyhája például egy klasszikus vintage stílusban van berendezve, vagy akár harsány színekben pompázik, mert ez okoz számára örömet, de a használati tárgyak minimalizálva vannak.

Itt jön képbe a modern lakberendezési irány. A modern és a minimalista stílus között ugyan vannak átfedések, de mégsem teljesen egy és ugyanaz a kettő. A minimalizmus inkább a skandináv vonalban érhető igazán tetten, mint a modernben, de mivel az utóbbi is igyekszik szabad áramlatot hagyni a térben, egyfajta “negatív térrel” játszik, ezért ez tárgyi minimalizmus, mintsem stílusirányban észlelhető.

Egy igazi modern lakás, így konyha is, szeret harsány színekkel operálni. Gyakran megtalálhatóak a kontrasztos tárgyak egymás mellett, mindenféle átmenet nélkül. Annak ellenére, hogy a dekor elemeket is szereti a falba süppeszteni, vagy erős fénnyel megvilágítani a fokális pontot, ez mégsem a megszokott “zen” nyugodtsággal jár. Sokkal izgalmasabb, tartalmasabb, pezsgőbb. 

Honnan tudhatod, hogy neked való a modern konyha vagy lakás?

  • Pörgős életet élsz, szereted, ha történnek dolgok körülötted
  • Pragmatikus embernek tartod magad, aki még a szép dolgokat is akkor szereti, ha van valami hasznuk is
  • Előnyben részesíted az egyszerűséget a cifra megoldásokkal szemben
  • Ugyanakkor szereted, ha valami izgalmas, szokatlan, esetenként meghökkentő, mint egy jó akciófilm vagy krimi

Ha a fenti állítások többsége igaz rád, akkor meg is vagy! Neked egy modern konyhára van szükséged! 

Ha pedig ezek után sem tudod, mi illik jobban hozzád, vedd fel velünk a kapcsolatot! Örömmel segítünk, hogy megtaláld azt az álomkonyhát, esetleg álomlakást, aki tökéletesen illik hozzád. Nincs más teendőd, mint felkeresni egyik stúdiónkat (Budapesten, Sopronban és Debrecenben), vagy telefonálni, esetleg írni nekünk facebookon. További inspirációért kövess be minket instagramon, hogy elsőként értesülj az újdonságainkról!