Vintage story, stílus és életérzés | Cliff bútorok

A trendek jönnek-mennek, és ez nincs másképp a lakberendezési preferenciák alakulásában sem. Kevesen tudják azonban, hogy a választott stílus honnan eredeztethető, mi a háttere, illetve mik azok a befolyások, amelyek hatására kialakult.

Ebben a hónapban blogunk témája a vintage konyhák, ezért jónak láttuk, hogy Titeket is bevezessünk az említett irányzat történelmébe.

Hogyha felütünk egy magyarázó szótárat, a vintage címszó alatt nehezen találunk bármiféle utalást a lakberendezésre. Ennek az az oka, hogy a szó a francia “ventage” kifejezésből ered, és elsősorban egy időszakban termelt borokra vonatkozik, olyan értelemben, hogy “az egy jó évjárat” volt. Innen szivárgott be a kifejezés elsősorban az öltözködésbe, így a ma is divatos vintage stílus az elmúlt 20-30 évben meghódította Amerikát és az Egyesült Királyságot, majd Európát is. Az ok? Elvágyódás egy egyszerűbb, otthonosabb világba.

No de mikor beszélünk vintage konyháról?
Ezen a téren megoszlanak a vélemények. Elviekben az számít vintage darabnak, ami legfeljebb 100, minimum 20-30 éves, de mégis elsősorban az 50-es, 60-as években gyártott bútorok, dekorelemek tartoznak ide.
Szűk értelmezésben így a ma gyártott bútorok nem számítanak vintage-nek, elviekben retrónak kéne hívni, de mind tudjuk, hogy a közbeszédben a retro szónak más a hangulata… Illetve a lassan 60-70 éves bútorok, még ha gyönyörűek is, kevésbé illeszthetőek be a mai ember életritmusába, ami sokkal inkább igényli a rugalmasságot, előnyös térkihasználást stb, mint valaha.

De akkor miért látjuk szinte mindenhol ezt a kifejezést, amikor vásárolni indulunk? Nyilvánvalóan nem a szűk értelemben vett vintage darabokat lehet egy olyan kortárs üzletben megvásárolni, mint egy régiségkereskedésben. Ezek a bútorok minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megdobogtatják a régiségkedvelők szívét, és még használni is öröm őket, hiszen fel vannak szerelve egy csomó korszerű kvalitással, mint a ledes kijelző, beépített villanyok, a teret is maximálisan ki lehet használni stb stb.

A cikksorozatunk elején már beszéltünk arról, hogy milyen különbségek rejlenek a vintage irányán belül. Most viszont érdemes ismét szót ejtenünk róluk, ugyanis sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy leszűkítjük csak egy irányvonalra, pedig a vintage stílusnál talán nincs is variálhatóbb. Tekinthetjük ezt a lakberendezés olvasztótégelyének: bármilyen korra emlékeztethet minket, de mégis van két olyan irány, amelyek dominálják a terepet.

A romantikus vintage világa szemgyönyörködtetően lágy, egyszerre árasztja magából a francia eleganciát és az erdőszéli házikó otthonosságát. Teszi ezt a puha, pasztell elemekkel, amelyek talán már mindenkinek ismerősek akár instagramról, akár Pinterestről.

A modern vintage ehhez képest “vadabb”, vagy talán szerencsésebb merésznek hívni. Az 50-es években elterjedt mid-century modern köszön vissza, a letisztultság, skandináv vonalvezetés, ugyanakkor amerikai vibráló optimizmussal letarolta a két kontinenst, USA-t és Európát. Valószínűleg Dániában talált igazán otthon, itt születtek leginkább a későbbi modern vintage elődjeinek nevezhető bútorok.

Bármi is rezonál a felsoroltakból a Te elképzeléseiddel, a CLIFF Konyhák között biztos megtalálod azt, ami az otthonod későbbi díszét jelenti majd. Amellett, hogy a vintage stílust képviselik, a legkorszerűbb eszközöket is megtalálod bennük. Vedd fel velünk a kapcsolatot bizalommal!
Ha az olvasottak felkeltették az érdeklődésedet, kövess minket instagramon és facebookon, hogy időben értesülj a következő cikkekről! Ha pedig hasznosnak találtad az információkat, oszd meg egy ismerősöddel! 🙂

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Álomkonyha tervezés otthonról!

Valósítsd meg álmaid konyháját az otthon kényelméből!

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kövess minket Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Scroll to Top